Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Απολογισμός Πεπραγμένων για το 2014 του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρακα "Η ΠΗΓΗ"


Απολογισμός Πεπραγμένων για το 2014 του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρακα "Η ΠΗΓΗ"

Κυρίες και κύριοι:
Εκ μέρους του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η ΠΗΓΗ», Σας Καλωσορίζω στην ετήσια Γενική μας Συνέλευση και Σας Εύχομαι ολόψυχα Καλή Χρονιά, σε Σας και τις οικογένειές Σας.


Όπως οι περισσότεροι θα έχετε πληροφορηθεί, ένας αγαπημένος φίλος και συνάδελφος, ο Γιάννης Καντηλώρος δεν είναι πια μαζί μας. Είναι για μας υποχρέωση, πριν ξεκινήσουμε την απολογιστική διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης, να τιμήσουμε τη μνήμη του και να πούμε δυο λόγια για το έργο του, εφ’ όσον υπήρξε επί σειρά ετών, ενεργό μέλος του Συλλόγου «ΠΗΓΗ», μέλος του Δ.Σ., Δ/ντής της εφημερίδας «Η Φωνή του Γέρακα» και Ταμίας του Συλλόγου. Πάνω απ’ όλα όμως, ο Γιάννης Καντηλώρος, υπήρξε από εκείνους τους ανθρώπους, που θεωρούσαν, ως αυτονόητη κοινωνική τους ευθύνη, να συμμετέχουν ενεργά στους μαζικούς φορείς, για το καλό του τόπου και των συμπολιτών τους. Ο Γιάννης Καντηλώρος, είτε σαν κοινοτικός σύμβουλος, είτε σαν μέλος της Ομάδας Φιλάθλων Γέρακα, είτε σαν μέλος της ΠΗΓΗΣ, είτε ως ενεργό στέλεχος και εκφραστής της δημοκρατικής παράταξης της περιοχής μας, υπηρέτησε με συνέπεια και ανιδιοτέλεια τον τόπο του.


Πριν προχωρήσουμε λοιπόν στον απολογισμό του Δ.Σ για το 2014, θα ζητήσουμε από τα μέλη μας να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουμε την μνήμη ενός υπέροχου ανθρώπου, ενός εξαιρετικού συναδέλφου και ενός καλού φίλου.
Ταυτόχρονα, τον ίδιο φόρο τιμής θα αποδώσουμε και σε έναν ακόμα συμπολίτη μας, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου «ΠΗΓΗ» που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας, πλήρης ημερών, τον Ηλία Καποθανάση.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει. Αιωνία τους η μνήμη.



Πριν προχωρήσουμε στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, το οποίο είναι ο διοικητικός απολογισμός, των πεπραγμένων του Δ.Σ του Συλλόγου μας, για το 2014, θα ήθελα σαν Πρόεδρος του Συλλόγου «ΠΗΓΗ», να σας παρουσιάσω, τη σύνθεση του Δ.Σ που απολογείται σήμερα, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης και που αποτελείται :

Πρόεδρος: Μανιού Δήμητρα
Αντιπρόεδρος: Δαλιάνη Δέσποινα
Γραμματέας: Γρηγοριάδου Άννα
Ταμίας: Σωτηρόπουλος Παναγιώτης
Διευθυντής Εφημερίδας: Δημητριάδης Βασίλης
Μέλη: Διακολουκά Γεωργία, Κοφινιώτη Αλεξάνδρα, Σόρρα Λία και Κορώνης Κωνσταντίνος

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η ΠΗΓΗ» συγκροτήθηκε σε σώμα τον Φεβρουάριο του 2014 και από την εκλογή του μέχρι σήμερα, συνεδρίασε 18 φορές για διάφορα θέματα του Συλλόγου και της εφημερίδας και ενέκρινε και εξέδωσε 12 φύλλα της «Φωνής του Γέρακα».

Όπως πάντα, εδώ και σαράντα ένα χρόνια, από την έναρξη λειτουργίας του Συλλόγου «Πηγή», κάθε Τετάρτη απόγευμα μετά τις επτά, τα γραφεία μας είναι ανοιχτά. Είμαστε πάντα εδώ, για ένα φλιτζάνι καφέ, για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, για καινούργιες ιδέες και προτάσεις από πολίτες, μέλη του Συλλόγου, αλλά και εκπροσώπους άλλων φορέων.

Θα ήθελα να σας πληροφορήσω επίσης, ότι τόσο εγώ προσωπικά σαν Πρόεδρος του Συλλόγου, όσο και οι συνεργάτες μου, είμαστε ευχαριστημένοι που καταφέραμε με τις όποιες δυσκολίες, να διεκπεραιώσουμε ένα κοινωνικό και πολιτιστικό έργο και αυτή τη χρονιά και λέμε καταφέραμε, διότι τα πράγματα γύρω μας ολοένα και δυσκολεύουν.
Τα λειτουργικά έξοδα του Συλλόγου καλύπτονται με μεγάλη δυσκολία, οι διαφημίσεις έχουν λιγοστέψει και η εισφορές προς το Σύλλογο, που αφορούν στην συνδρομή των μελών και την κατ΄ οίκον παραλαβή της εφημερίδας, κάποιες φορές δεν επαρκούν.
Παρ’ όλα αυτά, εκδώσαμε 12 φύλλα εφημερίδας, καλύψαμε τα έξοδά μας (ενοίκιο, φως, νερό, τηλέφωνο) και στηρίξαμε όσο μπορέσαμε, το κοινωνικό έργο των φορέων της πόλης μας. Κάνοντας σήμερα τον απολογισμό μας, θεωρούμε ότι η συνδρομή μας στην τοπική κοινωνία του Γέρακα κυρίως, αλλά και γενικότερα στον ενιαίου Δήμο Παλλήνης δεν είναι καθόλου αμελητέα.
Συνδυάζοντας την κοινωνική δραστηριότητα με τον πολιτισμό, την επικοινωνία και την ψυχαγωγία, το έργο του Συλλόγου «ΠΗΓΗ» της χρονιάς που μας πέρασε έχει ως εξής:
Τηρώντας την παράδοση, που θέλει τους Έλληνες να διασκεδάζουν την αποκριά και όπως έχουμε καθιερώσει τα τελευταία χρόνια, 1
η Μαρτίου 2014 τελευταίο Σάββατο της αποκριάς, καλέσαμε στα γραφεία του Συλλόγου, τα μέλη και τους φίλους μας, για να διασκεδάσουμε, σε ένα παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι, με μουσική, χορό, κρασί και εδέσματα, με ελεύθερη είσοδο.
Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες και διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά, ότι τελικά, ο χώρος που διαθέτουμε, σε σύγκριση με τους φίλους που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας, αποδεικνύεται πολύ μικρός.

Ένα δεύτερο κάλεσμα, για ένα κέρασμα το οποίο προσφέραμε στους φίλους και τα μέλη μας, πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Συλλόγου τέλος Ιουνίου του 2014, λίγο πριν φύγουμε για καλοκαιρινές διακοπές, όπου ο στόχος, ήταν κυρίως, η συγκέντρωση τροφίμων, προκειμένου να ενισχύσουμε το κοινωνικό παντοπωλείο της πόλης μας.

Επιστρέφοντας από διακοπές και με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, συγκεντρώσαμε γραφική ύλη, την οποία παραδώσαμε και πάλι στο κοινωνικό παντοπωλείο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες μαθητών των σχολείων της περιοχής, των οποίων οι γονείς δεν εργάζονται.

Στις 12 Οκτωβρίου 2014, πραγματοποιήσαμε μία εκδρομή σε τρεις αρχαιολογικούς τόπους. Αρχαία Κόρινθο, Ακροκόρινθο και Αρχαία Νεμέα.
Σε μία μέρα, περπατήσαμε στην αρχαία αγορά της Κορίνθου, ανεβήκαμε στο κάστρο της Ακροκορίνθου, περιδιαβήκαμε το αρχαίο στάδιο της Νεμέας, θαυμάσαμε τα έργα των προγόνων μας στα μουσεία και των δύο πόλεων, επισκεφτήκαμε ένα σύγχρονο οινοποιείο στη Νεμέα, γευτήκαμε γνήσια ελληνική κουζίνα και ντόπιο αγιοργείτικο κρασί, διασκεδάσαμε και γυρίσαμε στην πόλη μας ευχαριστημένοι, γεμάτοι εμπειρίες.
Μαζί μας ήταν ο συμπολίτης μας αρχαιολόγος ξεναγός, Άγγελος Κοκκαλιάρης.
Για την ευγενική του προσφορά, τον ευχαριστούμε για άλλη μια φορά.

Ο καιρός πέρασε γρήγορα και χωρίς να το καταλάβουμε βρεθήκαμε στο Δεκέμβριο. Καθώς οι γιορτές πλησίαζαν, σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε ένα Bazaar με χειροτεχνήματα και δημιουργίες που φτιάχνουν τα μέλη μας τις ελεύθερες ώρες τους. Ζωγραφική, χειροποίητο κόσμημα, οικολογικά σαπούνια, κομπολόγια, μπρελόκ, πλεχτά κασκόλ, κ.ά.,
12, 13 και 14 Δεκεμβρίου, οκτώ δημιουργοί, συνεργάστηκαν και εξέθεσαν τις δημιουργίες τους, για τρεις μέρες στα γραφεία του Συλλόγου, με σκοπό και πάλι, μέρος των εσόδων, να διατεθεί για κοινωφελείς σκοπούς.
Με κοινή απόφαση, την οποία πήραμε μετά από Δ.Σ. και επειδή εκτός από το κοινωνικό παντοπωλείο, στην πόλη μας, διοργανώνονται γεύματα αγάπης, από τις ενορίες Παναγίτσας και Αγίων Θεοδώρων, σκεφτήκαμε να ενισχύσουμε το έργο της ενορίας των Αγίων Θεοδώρων. Δεσμευόμαστε βέβαια, την επόμενη φορά, να ενισχύσουμε και το κοινωνικό έργο των άλλων ενοριών της πόλης μας.

Αφήσαμε για το τέλος, μία πολύ σημαντική εκδήλωση, την οποία πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων επτά σχολείων και δύο Πολιτιστικών Συλλόγων. Συγκεκριμένα, τα Δημοτικά σχολεία Γέρακα, 2ο, 4ο, 5ο, 6ο , 7ο, το 2ο Γυμνάσιο Γέρακα και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι «Η ΠΗΓΗ» και «ΑΘΛ.Ε.ΠΟΛΙ.Σ», συνεργάστηκαν σε μία ανεπανάληπτη για τα τοπικά δεδομένα τριθεματική έκθεση, με την χαρακτηριστική ονομασία «Ταξίδι στο χρόνο». Τα τρία θέματα στα οποία εστιάσαμε, ήταν: Γέρακας – Φωτογραφία – Βιβλίο. Εννέα (9) Φορείς, ένωσαν τις δυνάμεις τους, σε μια πραγματικά υπέροχη συνεργασία, που είχε ως αποτέλεσμα, μια ανεκτίμητη έκθεση, που όσοι δεν την επισκέφθηκαν έχασαν. Σπάνια εκθέματα, από ιδιωτικές συλλογές με παλιά βιβλία, γκραβούρες, παλιές γραφομηχανές, παλιές φωτογραφικές μηχανές και με διακόσιες πενήντα φωτογραφίες, από το αρχείο του Συλλόγου «Πηγή», που απεικονίζουν μια αξέχαστη και πανέμορφη εποχή, η οποία έχει πλέον χαθεί.
Ήταν μια πρόταση του φίλου και μέλους του Συλλόγου «Πηγή» Μιχάλη Μεταξά, Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα και Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων του Δήμου Παλλήνης, όταν εκτίμησε το φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στο αρχείο της Πηγής, τον περασμένο Μάιο.
Ο Σύλλογος «Πηγή», έχει κοινοποιήσει το ενδιαφέρον του, για τη συλλογή φωτογραφιών και παλαιών εγγράφων εδώ και πολλά χρόνια, κάτι που συνεχίζει να μας απασχολεί και δράττουμε την ευκαιρία να σας το υπενθυμίσουμε. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 στην ευρύχωρη αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου Δημοτικού σχολείου Γέρακα και η έκθεση διήρκεσε μέχρι τις 16 Μαρτίου. Το ταξίδι στο χρόνο, αναφερόταν εκτός από την πόλη μας και στη ιστορία της φωτογραφίας και της τυπογραφίας.
Για το θέμα φωτογραφία, υπήρχε μία συλλογή από φωτογραφικές μηχανές, η παλαιότερη που θαυμάσαμε του 1920, μέχρι και ψηφιακές της τελευταίας εξέλιξης. Επίσης, τα απαιτούμενα υλικά, σκεύη και χημικά, με τη σειρά επεξεργασίας, εμφάνισης και εκτύπωσης ενός φιλμ, όπως γίνεται σε σκοτεινό θάλαμο και ταυτόχρονα, προβολή σε βίντεο.
Στο θέμα βιβλίο και την ιστορία της τυπογραφίας είχαμε επίσης εξαιρετικά εκθέματα όπως ένα χειρόγραφο Ευαγγέλιο του 13ου αιώνα, σπάνια βιβλία και παλιές γραφομηχανές. Μία άλλη αξιόλογη συλλογή που είχαμε την τύχη να δούμε από κοντά, ήταν επίσης και οι παλιές γκραβούρες.
Ο Σύλλογος «ΠΗΓΗ», εκτός από τη συνεργασία με τους εκπροσώπους των άλλων φορέων στην οργάνωση της έκθεσης και την διάθεση 250 φωτογραφιών με θέμα τον παλιό Γέρακα σε δικά του ταμπλό, απηύθυνε μέσω εμού ολιγόλεπτο χαιρετισμό, ενώ τις βασικές ομιλίες ανέλαβαν η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δέσποινα Δαλιάνη – Βακάλη με θέμα «Τα πρώτα σχολεία του Γέρακα» και ο Άγγελος Κοκαλιάρης με θέμα τα δύο πρώτα κεφάλια από το βιβλίο «Η Ιστορία του Γέρακα και της Πηγής» που εστιάζουν στα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία της περιοχής. Οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι το αποτέλεσμα ήταν άρτιο, ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και ότι αυτό που αποκομίσαμε, ήταν, ότι όταν οι φορείς μπορούν και συνεργάζονται κάνουν θαύματα.

Κατά τα άλλα, παραβρεθήκαμε σε όσες περισσότερες εκδηλώσεις μπορέσαμε, τις οποίες διοργάνωσαν οι Σύλλογοι και οι φορείς της περιοχής μας, πολιτιστικού, ψυχαγωγικού, εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα και καλύψαμε μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας κάθε δρώμενο στο οποίο παρευρισκόμασταν, στηρίζοντας τις προσπάθειες των συναδέλφων Συλλόγων.

Παραχωρήσαμε την αίθουσα του Συλλόγου μας, της οποίας τα λειτουργικά έξοδα όπως σας είπαμε, (ενοίκιο, φως, νερό, τηλέφωνο) καλύπτουμε με πολύ κόπο, σε συλλόγους και φορείς που δεν διαθέτουν στέγη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις εκδηλώσεις τους και διαθέτουμε πάντα ότι μας ζητηθεί, όπως π.χ. ταμπλό, προκειμένου να διευκολύνουμε εκδηλώσεις, ημερίδες, εκθέσεις κλπ, όπως η έκθεση φωτογραφίας των απολυμένων της ΕΡΤ, καθώς και η έκθεση οικοτεχνίας του Δήμου Παλλήνης.
Στηρίξαμε και συμμετείχαμε στις αιμοδοσίες που διοργάνωσε ο Δήμος μας και
βοηθήσαμε σε όποιες δραστηριότητες κληθήκαμε να προσφέρουμε την βοήθειά μας.

Αυτές ήταν συνολικά, οι δραστηριότητες της χρονιάς που μας πέρασε, με κυριότερη βεβαίως την έκδοση της εφημερίδας, στην οποία θα αναφερθούμε ξεχωριστά.
Αξίζει όμως πριν αναφερθούμε στα φύλλα που κυκλοφόρησαν να τονίσουμε μια ξεχωριστή και ιδιαίτερα τιμητική για τον σύλλογό μας είδηση.
Εκτός από το γεγονός, ότι κυκλοφορεί ανελλιπώς σε μηνιαία βάση και δημοσιοποιούμε κάθε είδηση που μας κοινοποιούν οι φορείς και όλα τα δελτία τύπου που λαμβάνουμε από τον ενιαίο δήμο Παλλήνης, φέτος, λάβαμε μία πρόσκληση από την Εθνική βιβλιοθήκη, όπου μας καλεί να ταχυδρομήσουμε όσα τεύχη έχουμε εκδώσει, προκειμένου να τα συμπεριλάβει στο αρχείο της.
Όπως φαίνεται, η μικρή μας μηνιαία εφημερίδα, συντελεί με τις δικές δυνάμεις, στην καταγραφή της τοπικής ιστορίας, για τους μελλοντικούς ερευνητές.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Με 12 φύλλα που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2014, η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΓΕΡΑΚΑ συνέχισε την τακτική της μηνιαία έκδοση. Στην διαδικασία της έκδοσης και στα τεχνικά σημεία δεν έχει αλλάξει, σε σχέση με τα έως τώρα δεδομένα. Συνεχίζουμε με οκτώ σελίδες, από τις οποίες οι τέσσερις ασπρόμαυρες και οι άλλες τέσσερις έγχρωμες, έχοντας προσαρμοστεί στα οικονομικά δεδομένα της εποχής, όπως έχουμε κάνει άλλωστε και στη ζωή μας.
Όπως γνωρίζετε εδώ και τέσσερα χρόνια η εφημερίδα μετά την κατάργηση της επιδότησης των ταχυδρομικών τελών από την Γενική Γραμματεία Τύπου, λόγω των περικοπών του μνημονίου, συνεχίζει να διατίθεται δωρεάν, από μεγάλο αριθμό καταστημάτων – σημείων σε όλο το Δήμο Παλλήνης. Επίσης αποστέλλεται ταχυδρομικά σε όσους το επιθυμούν, εφ’ όσον φυσικά, καλύπτουν οι ίδιοι τα ταχυδρομικά έξοδα των 10 ευρώ το χρόνο. Θα θέλαμε πάρα πολύ πιστέψε μας, να μπορούσαμε να καλύπτουμε τα έξοδα αποστολής σε όλους ανεξαιρέτως τους αναγνώστες μας. Όμως κάτι τέτοιο για τα οικονομικά του Συλλόγου, είναι φυσικά αδύνατο.
Φυσικό επακόλουθο της οικονομικής κατάστασης, ήταν οι διαφημίσεις –και κατά συνέπεια τα έσοδα- από τις οποίες συντηρείται ο Σύλλογος και η εφημερίδα, να έχουν επίσης μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Παρόλα αυτά, με μια σωστή πολιτική στην είσπραξη των εσόδων έχουμε καταφέρει κάτι σπάνιο στη σημερινή αγορά. Να μην έχουμε σχεδόν καθόλου επισφάλειες και να χρηματοδοτείται απρόσκοπτα η έκδοση της εφημερίδας, ενώ παράλληλα, διασφαλίστηκε η οικονομική δυνατότητα του συλλόγου, να υλοποιεί τις δράσεις που προγραμματίζει.
Το τιμολόγιο των διαφημίσεων προσαρμόστηκε στις ανάγκες της δοκιμαζόμενης αγοράς και μειώθηκε σε ένα ποσοστό περίπου 12%.
Σε γενικές γραμμές η εφημερίδα είναι βιώσιμη και αυτό μας ικανοποιεί γιατί είδαμε οι προσπάθειές μας να φέρνουν αποτελέσματα.
Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα Γέρακα χωρίς τη ΦΩΝΗ του. Γι αυτό θα κάνουμε τα πάντα ώστε αυτή η ΦΩΝΗ να “ακούγεται” δυνατή, όσο περνάει από το χέρι μας και όσο ακόμα υπάρχουν οι προσωπικές και οι οικονομικές αντοχές.
Μην ξεχνάτε ότι πίσω από τον Σύλλογο υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που παλεύουν εθελοντικά, πολλές φορές κάτω υπό ιδιαίτερα δυσοίωνες συνθήκες.
Όσο αφορά το ύφος της, είμαστε υπερήφανοι για την προσωπικότητα και την σοβαρότητα της ΦΩΝΗΣ ΤΟΥ ΓΕΡΑΚΑ, και πιστεύουμε, πως έχουμε πετύχει, να αποτελεί σήμερα για τον τόπο, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Δημόσιας ζωής.
Και αυτό είναι η ηθική μας επιβράβευση που μας στηρίζει τόσα χρόνια.
Αυτό είναι το εφόδιο σε όσους θα έλθουν να συνεχίσουν να εργάζονται γι αυτόν τον ιστορικό σύλλογο.
Κυρίως όμως είναι η αίσθηση όλων μας, ότι οι συμπολίτες και συναγωνιστές του συλλόγου μας, στα “πέτρινα χρόνια” του τόπου μας που έχουν φύγει από κοντά μας, εκεί που βρίσκονται είναι περήφανοι για εμάς...
Σας ευχαριστούμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου