Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (Σ.Μ.Α) Τι ακριβώς είναι - Που λειτουργούν - Τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες


Ο σχεδιαζόμενος και στο Δήμο μας Σ.Μ.Α (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων), σίγουρα ΔΕΝ θα είναι φυσικά (όπως λανθασμένα και σκοπίμως κυκλοφορεί ), μία... μικρή τοπική χωματερή όπου θα ξεφορτώνουν ανεξέλεγκτα και χύμα τα απορριμματοφόρα το φορτίο τους.
Προσωπικά εκτιμώ και πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε και εσείς, ότι δεν θα υπήρχε ΠΟΤΕ κάποια δημοτική αρχή στον πολιτισμένο κόσμο οπουδήποτε, που θα επέτρεπε μία τέτοιου είδους υποβάθμιση για την πόλη της αυτοκτονώντας πολιτικά, ιδιαίτερα μάλιστα όταν στον τομέα της ποιότητας ζωής έχει σημαντικό έργο ήδη υλοποιημένο, αλλά και πολύ πιο σημαντικό έργο ακόμα προς υλοποίηση.
Όσοι δεν έχουν άλλους προσωπικούς ή πολιτικούς λόγους (και αυτή την εποχή τα πάντα μπαίνουν στο στόχαστρο των λαικίστικων σκοπιμοτήτων και της καλλιέργειας τοπικιστικών εχθροτήτων που συγκεκριμένα κέντρα ξεθάβουν από το παρελθόν, για τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου).
Όσοι λοιπόν κοιτούν διευρυμένα το μέλλον του Δήμου μας και την σημαντική αυτή επένδυση σαν αυτό που είναι, δηλαδή επένδυση η οποία θα διασφαλίσει ποιότητα ζωής, καλύτερη καθαριότητα, πυκνότερα δρομολόγια και λιγότερα δημοτικά τέλη, νομίζω ότι δεν θα διαφωνήσουν.
Τώρα αν άλλοι για τους δικούς τους (πολιτικούς - παραταξιακούς) λόγους, αρέσκονται στο να επιχειρούν να αποδώσουν στον αντίπαλο τους το χαρακτήρα του «ανάλγητου» ή του «αδιάφορου», αυτό είναι κάτι που κρίνουν μόνο οι δημότες στο σύνολό τους όταν έλθει η ώρα.

Προς τους δημότες (στο σύνολό τους πάντα), απευθύνεται και αυτό το άρθρο - ενημέρωση για τους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων, προκειμένου οι συμπολίτες μας να αποκτήσουν άποψη με βάση πραγματικά στοιχεία και παραδείγματα και από άλλους Δήμους της χώρας και όχι τις ασυνάρτητες προεκλογικές κραυγές της εποχής.
Πάντα τόνιζα και θα τονίζω συνεχώς τον όρο «μία και ενιαία πόλη», γιατί θεωρώ αδιαπραγμάτευτο το ότι είμαστε πια κοινωνικά ένας Δήμος, με κοινά συμφέροντα και αγωνίες για το μέλλον. Θα θυμίσω λοιπόν ότι:
  • Όπως ως κοινωνικά ενιαίος δήμος λειτούργησε ο Δήμος μας τότε που καλύφθηκε από το νέο ενιαίο ταμείο (και όχι από τις τσέπες των συνδημοτών μας), το προϋπάρχον χρέος της τέως κοινότητας Ανθούσας προς την ΕΥΔΑΠ... 
  • Όπως ενιαίος είναι και στις μέρες μας που από το κοινό ταμείο του Δήμου καλύφθηκαν οι απαλλοτριώσεις της REDS. Δεν υπήρξε φυσικά κανείς να αμφισβητήσει το... ενιαίο της πόλης μας και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ κάτι τέτοιο και στο μέλλον και για κανένα λόγο.
Επίσης οι αναχρονιστικές νοοτροπίες του τύπου «όχι στη δική μου αυλή αλλά στην αυλή του γείτονα» είναι κατάλοιπα άλλων εποχών που όμως ούτε αντικείμενο έχουν πια, ειδικά στο θέμα που αναφερόμαστε, άρα ούτε και λογική.
Και αυτό γιατί, ο όποιος χώρος επιλεγεί για να εγκατασταθεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, (Σ.Μ.Α) του Δήμου Παλλήνης, θα πληροί όλες της περιβαλλοντικές προδιαγραφές που θέτει η Ε.Ε, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη και ήδη γίνεται με τα δεκάδες Σ.Μ.Α. που λειτουργούν άλλοι Δήμοι της Ελλάδας (για παράδειγμα ο Δήμος Λέσβου λειτουργεί πέντε).

Μέσα στις εγκαταστάσεις του, θα βρίσκονται τα τεράστια κλειστά φορτηγά με μηχανισμό συμπίεσης, (press container), όπου τα απορριμματοφόρα θα αδειάζουν το φορτίο τους.
Η πρέσα θα συμπιέζει τα απορρίμματα μειώνοντας κατά πολύ τον όγκο τους και με αυτό τον τρόπο θα γίνονται ένα ή δύο δρομολόγια με αυτό το φορτηγό προς τη χωματερή, αντί για δεκάδες που γίνονται σήμερα.

 

Όπως προαναφέραμε αυτή είναι μία πρακτική που χρησιμοποιείται όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά σήμερα και και σε πολλούς δήμους της Ελλάδας με επιτυχία.
Σε συνδυασμό με μία οργανωμένη και διευρυμένη πολιτική διαλογής απορριμμάτων στην πηγή (ανακύκλωσης), τα οφέλη πολλαπλασιάζονται. Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, ότι τέτοιοι σχεδιασμοί και επενδύσεις είναι πλέον μονόδρομος και -κακά τα ψέματα- αποτελούν και το μόνο εισιτήριο του Δήμου μας για το μέλλον και την ανάπτυξη.
Επιπλέον ο Δήμος μας διαθέτει -από χρόνια- δύο Press Containers, (ένα του πρώην Δήμου Γέρακα και ένα του πρώην Δήμου Παλλήνης) που βρίσκονται στο αμαξοστάσιο, αναξιοποίητα. 
Τέλος, όπως είναι ευνόητο, η λειτουργία του Σ.Μ.Α, θα επιτρέψει τα απορριμματοφόρα να έχουν τη δυνατότητα για περισσότερα δρομολόγια εντός του Δήμου, αφού δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν στα Λιόσια για να αδειάσουν το φορτίο τους. 
Αποτέλεσμα: αναβαθμισμένες υπηρεσίες καθαριότητας!!! 
Σημαντικό επίσης και το οικονομικό κέρδος (και μάλιστα σε εποχές δύσκολες), το οποίο σήμερα πετάγεται στη χωματερή των Λιοσίων!

ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (Σ.Μ.Α)


Ένα ενημερωτικό video που έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο youtube, ο Δήμος Πατρέων το οποίο ο καθένας μπορεί να αναζητήσει και να παρακολουθήσει, μας δίνει πολλές πληροφορίες για αυτού του είδους τις εγκαταστάσεις, που λειτουργούν και σε ποιους Δήμους...

 

Αυτό που θα πρότεινα, είναι το εξής: Επειδή κάθε τι που ωφελεί το κοινωνικό σύνολο, ενδεχομένως να προσκρούει πάνω σε διαφόρων ειδών σκοπιμότητες, να μην αφήνουμε την ενημέρωσή μας στα χέρια οποιουδήποτε έτσι... «εν λευκώ».
Σήμερα υπάρχουν πολλών ειδών τρόποι ώστε να είμαστε ενήμεροι για ότι μας αφορά. 
Το διαδίκτυο είναι ένας από αυτούς τους τρόπους, διασταυρώνοντας τις πηγές της είδησης και κρίνοντας οι ίδιοι την αξιοπιστία τους.

Σε ποιους Δήμους λειτουργούν σήμερα Σ.Μ.Α:
Δήμος Νέας Σμύρνης (20 μέτρα από τα σπίτια)
Δήμος Κηφισιάς, (Δίπλα από την Εθν. οδό και 30 μέτρα από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης).
Δήμος Γλυφάδας, (70 μέτρα από τα σπίτια)
Δήμος Θεσσαλονίκης, (200 μέτρα από Νοσοκομείο και 100 μέτρα από σπίτια)
Δήμος Κοζάνης, (400 μέτρα από Νηπιαγωγείο)
Δήμος Αλίμου (100 μέτρα από το Ελληνικό - 150 μέτρα από τα σπίτια)
Δήμος Φλώρινας, (150 μέτρα από το Πανεπιστήμιο)
Δήμος Ζωγράφου, (290 μέτρα από την Πανεπιστ/πολη)
Δήμος Ελευσίνας, 260 μέτρα από τα σπίτια
Δήμος Καισαριανής (100 μέτρα από το γήπεδο)
Δήμος Καστοριάς και Δήμος Πτολεμαϊδας και οι δύο Σ.Μ.Α λειτουργούν κοντά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ:

https://energypress.gr/news/simantika-ofeli-apo-stathmo-metafortosis-aporrimmaton-ston-elaiona

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/aftodioikisi/199413/o-stathmos-metafortosis-aporrimmaton-pyknonei-ta-dromologia-ton-aporrimmatoforon

Μελέτη Σταθμού Μεταφόρτωσης Γορτυνίας

Σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου