Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ (ΠΑΡΑ) ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ... ΕΝΩΘΕΙΤΕ!

Γράφει ο Βασίλης Δημητριάδης
(Δικό μου πρωτογενές κείμενο)

Το νέο μέσο επικοινωνίας, το Internet είναι πλέον διαθέσιμο σε όλους να το χρησιμοποιήσουν. Αυτό είναι πρόοδος.
Να το χρησιμοποιήσουν όπως οι ίδιοι κρίνουν φυσικά.
Εδώ υπάρχει έντονο και το στοιχείο του αυτοπροσδιορισμού.
π.χ: "Είμαι δημοσιογράφος"!!! 
Ο κάθε "Χ" πολίτης, έχει κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και φυσικά να βρει (θεμιτούς και ευρηματικούς) τρόπους για να προκαλέσει τα "κλικ" πάνω στο "προϊόν" του, όποιο και αν είναι αυτό.
Αν και εκτιμώ ότι η πλειονότητα των χρηστών του διαδικτύου, έχει κριτήριο και αισθητική για να ξεχωρίζει "την ήρα από το στάρι" δυστυχώς, πάντα θα υπάρχει χώρος και για τα πολιτικά και πολιτιστικά μεταλλαγμένα υποπροϊόντα και καλό θα είναι να προσέχουμε τι πιστεύουμε, από όσα διαβάζουμε. 
Η παραπληροφόρηση ακολουθεί την ανθρωπότητα και συνεχώς βελτιώνεται. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε μία επιστήμη στην οποία ο υπουργός προπαγάνδας των ναζί, ο Γιόζεφ Γκαίμπελς ως γνωστόν διέπρεψε και μάλιστα της έδωσε και το όνομά του.
(Το περίφημο "πες, πες και όλο κάτι θα μείνει", είναι μία πρόταση που την γνωρίζει μέχρι... και η θεία μου η Εμερσούδα (τυχαίο το όνομα) στο καθημερινό της "Μωχαμπέτι" με τις άλλες θείτσες στα σκαλιά που ένωνε τον πάνω με τον κάτω μαχαλά του χωριού μου εις την Δερβέσιανην των Σερρών). 

Τελευταία (εδώ και δυο τρία χρόνια) θα σας θυμίσω ότι γίνεται λόγος για τα περίφημα "HOAXES" (hoax = απάτη). Υπάρχει μάλιστα και σχετική αξιόλογη ιστοσελίδα που αναφέρεται σε αυτά ένα προς ένα http://ellinikahoaxes.gr/ την οποία σας προτείνω να επισκεφτείτε. 

Τα ψέμματα και απάτες του διαδικτύου, όπως όλες οι απάτες, βεβαίως έχουν κάποιον φυσικό αυτουργό αλλά και κάποιον ηθικό αυτουργό. Συνήθως τα κίνητρα του φυσικού αυτουργού έχουν να κάνουν είτε απλά με την απόλυτα δουλική εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, είτε με -ανόητες- προσπάθειες αυτο-ψευδο-καταξίωσης, είτε και τα δύο μαζί. 

Οι ενδιαφερόμενοι στην αρχή αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρακτικό θέμα, όπως με... το τι θα γεμίσουν την ιστοσελίδα τους. Και εδώ υπάρχει λύση! 
Λέγεται copy και paste, που σημαίνει ότι κλέβουμε κείμενα άλλων χωρίς να ρωτήσουμε (άλλωστε και αυτό που κλέβουν μπορεί να έχει κλαπεί από άλλον κ.ο.κ) και έτσι η περίφημη "πηγή" να χάνεται μέσα στο χρόνο και τα τρισεκατομμύρια μεγαμπαϊτ, μαζί με την απορία εάν έχουν κάποια δόση αλήθειας.
Η κλοπή πρωτογενούς πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο είναι πλέον κάτι σύνηθες και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το διαδίκτυο είναι ο μεγαλύτερος κλεπταποδόχος.

Βάσει αυτών των λογικών στήνονται και λειτουργούν με μέσο το διαδίκτυο, τα γνωστά ηλεκτρονικά χαλκεία (κέντρα οργάνωσης ή υπηρεσίας όπου επινοούνται ψεύτικες ειδήσεις ή μηχανορραφίες) τα οποία δραστηριοποιούνται πάρα πολύ σήμερα στο γήπεδο της κεντρικής πολιτικής σκηνής (όπου εκεί κυριαρχούν τα μεγάλα επαγγελματικού επιπέδου χαλκεία με μέσα τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο). 

Σε τοπικό γεωγραφικά επίπεδο, τα πράγματα είναι ακόμα πιο εύκολα για τους αυτόκλητους (παρα) πληροφορητές μας. 
Ο καθένας όπως γνωρίζουμε δωρεάν ή με λίγα ευρώ επένδυσης, μπορεί να φτιάξει ένα BLOG ή ιστοσελίδα στο διαδίκτυο και να υποστηρίξει ότι προσφέρει την "αντικειμενική ενημέρωση" σε... συσκευασία δώρου. (Μήπως θα πληρώσει φόρο γι αυτό ή μήπως θα ελεγχθεί;) 
Φυσικά διότι... "γι αυτό γεννήθηκε στην πραγματικότητα, άσχετα εάν η άτιμη κενωνία τον έριξε να εργάζεται σε ξένα χέρια που είναι μαχαίρια κλπ κλπ".  Έτσι λοιπόν ο εν λόγω, βρήκε τον προορισμό της ζωής του και εσείς αν θέλετε τον πιστεύετε, στο χέρι σας (μάλλον στην κρίση σας) είναι...

Πολλές φορές είναι επίσης διακριτή η γνωστή συνταγή της ανήθικης (έως και εγκληματικής) στοχοποίησης  μεμονωμένων δημόσιων προσώπων ή ομάδων ή δημοτικών παρατάξεων ή οτιδήποτε άλλο. Και εδώ φυσικά, μόνο όποιος θέλει να διαβάσει και να πιστέψει ικανοποιώντας δικές του ανάγκες μέσα από αυτά, τα πιστεύει και τα αναμεταδίδει κιόλας. 
Και δεν μπορεί κανείς να κάνει κάτι πάνω σε αυτό.
Βέβαια όλοι αυτοί από τις πολλές (φυσικά αυτοδιαψευδόμενες) "χοντράδες" που κατά καιρούς γράφουν, αποτελούν πια "γραφικές ατραξιόν" οι οποίες τελικά λειτουργούν... διασκεδαστικά στις δύσκολες μέρες που περνά η κοινωνία μας. 
Όμως καλό θα είναι οι διαδικτυακοί πολίτες να έχουν το νου τους και να διασταυρώνουν την πληροφορία που διαβάζουν. Αυτό άλλωστε γίνεται πολύ εύκολα.

Υ/Γ Επειδή η ανάμιξη διαφόρων ψυχολογικών προβλημάτων σε συνδυασμό με σύνδρομα στέρησης ή απόρριψης παράγουν ένα μείγμα που λειτουργεί ως παραισθησιογόνο, οι ίδιοι νομίζουν ότι τους παίρνουν στα σοβαρά και συνεχίζουν σαν να μην τρέχει τίποτα... 
Αυτά είναι "τα άσχημα"... όμως σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο να διακρίνει κάποιος τέτοιου είδους περιστατικά και να πράξει κατά την κρίση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου